Doe het zelf
10 tips om beter gevonden te worden in Google
Klinkt interessant toch?
Daarom helpen wij jou om je website beter vindbaar te maken. Hier vind je 10 tips om er direct mee aan de slag te gaan. De tips helpen je om de basis goed neer te zetten en vandaaruit verder te bouwen. Maar onthoud wel: SEO fix je niet in een paar dagen. Het vergt hard werken, bijhouden en een beetje geduld.
Heel veel plezier en succes!

Start met een 0-meting
Meten is weten
Als je aan de slag gaat met SEO dan wil je later natuurlijk wel kunnen meten of jouw werk ook resultaat oplevert. Daarvoor heb je vergelijkingsmateriaal nodig.
Begin dus altijd met een 0-meting. In een 0-meting leg je vast waar je op dit moment staat op verschillende gebieden. Zo kijk je naar het gedrag van je websitebezoekers en de ranking van jouw zoekwoorden.
Als eerste de bezoekers. Wat is interessant om te noteren?
- Je bezoekersaantallen per maand
- Het percentage nieuwe bezoekers versus terugkerende bezoekers
- Hoeveel pagina’s een bezoeker per sessie bekijkt
- Hoe lang iemand gemiddeld op je website blijft
- Waar het verkeer nu vooral vandaan komt
- Wat je best bezochte pagina’s zijn
Oftewel, allerlei gegevens die je in Google Analytics terug kunt vinden.
Zoekwoordposities. Hoe scoor je op dit moment?
Naast deze bezoekersgegevens wil je ook weten waar jouw website staat in Google. Bepaal welke zoekwoorden voor jou belangrijk zijn (verderop meer hierover) en kijk op welke positie je op dit moment staat. Dit kun je doen door te Googelen en te scrollen tot je jezelf voorbij ziet komen (doe dit dan wel altijd incognito), maar dit kan veel makkelijker. Namelijk met behulp van een SEO tool, zoals SE Ranking. In deze SEO tool vul jij jouw website en zoekwoorden in en zie je precies wat de ranking van jouw zoekwoorden is. Je kunt hiermee zelfs checken waar je concurrenten staan. Best handig om in de gaten te houden!
Google search console
Kijk daarnaast ook even in Google Search Console om te ontdekken op welke woorden je nu al gevonden wordt. Dit kunnen woorden zijn waar jij niet aan hebt gedacht, maar waar je nu al goed op scoort.

Stel Google Analytics & Google Search Console in
Alle data op 1 plaats bijgehouden
Om goed te kunnen monitoren wat jouw SEO werkzaamheden teweegbrengen heb je enkele tools nodig. Bij de 0-meting zag je ze al even voorbijkomen.
Basisgegevens verzamelen met Google Analytics
In Google Analytics vind je alle basisdata van jouw website. Zo zie je hoeveel bezoekers op jouw website komen en waar ze vandaan komen. Ook kun je zien wat je best bezochte pagina’s zijn en is er de mogelijkheid om doelen in te stellen. Wil je gaan optimaliseren dan is dit dus een hele belangrijke tool!
Om Google Analytics in te stellen moet je eerst een account aanmaken. Vervolgens plaats je een stukje code op je website. Dit zorgt ervoor dat alles wordt gemeten. Helaas wel pas vanaf het moment dat jij het stukje code plaatst. Het is dus goed om dit direct instellen als je een nieuwe website lanceert. Het plaatsen van het stukje code kan lastig zijn, dus schakel hier gerust voor in.
Prestaties in Google verbeteren met Search Console
Google Search Console geeft je inzicht in het zoekverkeer en de prestaties van je website. Je kunt problemen ontdekken en krijgt inzicht in hoe Google jouw pagina’s ziet. Zo kun je per pagina zien of deze wel goed geïndexeerd wordt. Zo niet? Dan help je een handje en vraag je een indexering aan. Ook erg handig als je iets hebt gewijzigd op een pagina.
De bot van Google komt dan sneller langs, waardoor je wijzigingen sneller zichtbaar zijn in de zoekmachine.
Heb je last van 404 errors? Ook deze vind je terug in Search Console. Het is belangrijk om deze errors op te lossen en met een 301-redirect. Je wilt namelijk niet dat je bezoekers na het klikken op een oude link op een dood punt terecht komen en niet meer weten wat ze moeten doen. Met een 301-redirect zorg je ervoor dat de oude link automatisch wordt doorgestuurd naar de nieuwe link.

Doe een zoekwoordonderzoek
Waar zoekt je klant op?
Misschien heb je al een heel duidelijk beeld van zoekwoorden die voor jouw business belangrijk zijn en waar je goed op gevonden wilt worden. Maar het bepalen van de juiste zoekwoorden kan ook heel lastig zijn. Sowieso is het altijd goed om verder te kijken en niet alleen uit te gaan van je eigen ideeën. Misschien gebruiken jouw potentiele klanten wel heel andere termen om bij jou uit te komen. Doe dus zoekwoordonderzoek om op meer ideeën te komen en om te ontdekken of jouw gekozen zoekwoorden wel relevant zijn.
Relevante zoekwoorden ontdekken
Begin met intypen van jouw zoektermen in Google. Google geeft je vervolgens allerlei suggesties van woorden die hierop aansluiten of hierbij passen. Misschien ontdek je wel synoniemen die eigenlijk veel logischer of gangbaarder zijn. Scrol ook eens een stukje verder naar beneden. Helemaal onderaan de zoekresultaten laat Google namelijk gerelateerde zoekopdrachten zien. Wellicht ook interessant voor jouw website.
En heb je er al eens aan gedacht om jouw (potentiële) klanten te bevragen? Waar zochten zij op toen ze bij jou terecht kwamen? Wat zijn hun vragen en behoeftes? Welke problemen heb jij voor ze opgelost? Erg waardevol om nieuwe inzichten te krijgen.
Kies niet alleen voor short-tail zoekwoorden, maar vooral voor long-tail zoekwoorden. De massa zoekt namelijk op long-tail zoekwoorden. Deze termen zijn vaak een stuk specifieker en je kunt hiermee dus ook veel beter inspelen op de vraag van de zoeker.
Plaats alle mogelijke zoekwoorden, synoniemen en gerelateerde zoekopdrachten in een duidelijk overzicht. Later kun je altijd nog gaan schiften, maar doe eerst zo veel mogelijk inspiratie op.
Kijk naar het zoekvolume en de concurrentie
Als je een lijst met zoekwoorden hebt ga dan sorteren en kijk in de zoekwoordplanner van Google Ads wat het zoekvolume is op deze woorden. Denk je een goede term te pakken te hebben, kan het maar zo zijn dat niemand daarop zoekt. Zonde om daar al je energie in te stoppen. Of juist wél een goed idee? Omdat jij die paar zoekers precies in hun behoefte kan voorzien? SEO is geen kant en klare oplossing. Het is uitproberen wat voor jou werkt.
Naast het zoekvolume kun je in de zoekwoordplanner ook concurrentie zien. Vooral bij short-tail zoekwoorden zie je dat de concurrentie vaak erg hoog is. Tegen sommige grote websites valt gewoon niet op te boksen. Dus overweeg goed welke woorden voor jou de moeite waard zijn om je op te focussen.
Google Search Console voor extra suggesties
In Google Search Console kun je zien op welke zoekopdrachten jouw website nu al gevonden wordt. Scrol eens door het lijstje heen, wellicht brengt het je op ideeën. Misschien zijn er termen die al redelijk scoren en die je gemakkelijk verder kunt optimaliseren.

Schrijf relevante titels en beschrijvingen
Presentatie. Etalage.
SEO-titels en Meta descriptions.
Als je in Google zoekt zie je previews van verschillende websites. Wat je ziet zijn de SEO-titels en Meta Descriptions.
Relevantie is belangrijk!
De SEO Titel is een van de belangrijkste onderdelen van een pagina. Je ziet deze titel als eerste terugkomen in zoekresultaten, maar ook helemaal bovenaan in de browserbalk. Zorg er altijd voor dat je de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden hierin verwerkt. Maak de titel specifiek en niet te lang. Anders wordt de zin afgekapt in de zoekresultaten. Hoe verder naar voren in de SEO titel jouw zoekwoord voor komt, hoe meer waarde het krijgt. Maak de titel relevant en pakkend, zodat mensen er op willen klikken.
Naast de SEO Titel heeft elke pagina een eigen Meta Description. Ook wel een korte beschrijving van de pagina. Zorg in je beschrijving wederom voor relevantie en verwerk hier je zoekwoord in. Schrijf een pakkend stukje voor elke pagina.

Maak gebruik van heading tags
Orde. Regelmaat.
Breng structuur aan in je tekst
Een goede opbouw van je pagina’s is erg belangrijk. Vergelijk het met een boek met hoofdstukken en paragrafen. Jouw website is ook opgedeeld in verschillende hoofdstukken (je pagina’s) en die hoofdstukken bevatten meerdere paragrafen. Op je website kun je het verschil tussen hoofdstukken en paragrafen duidelijk maken middels heading tags. Dit zijn stukjes code waarmee je aangeeft hoe belangrijk de titel of paragraaf is. Zo is H1 de belangrijkste titel van een pagina en H2 een paragraaf. Is er binnen een paragraaf nog een opsplitsing? Dan heb je nog H3 en tel zo maar door.
Het gebruik van headings is fijn voor je bezoekers. Je brengt structuur aan in je tekst, waardoor het makkelijker is om te lezen. Daarnaast kijkt Google ook naar de headings op je website om de waarde in te schatten en te bepalen waar de pagina over gaat. Door de headings kan de bot jouw boek (je website dus) beter lezen. Laat in je heading tags altijd je zoekwoorden en andere relevante termen terugkomen.

Denk na over de navigatiestructuur
Wegwijs. Intuïtie.
Gebruik een sitemap
Zorg voor een goede menustructuur waar idealiter je zoektermen al in voor komen. Het is voor bezoekers sowieso fijn om in het menu direct te zien wat jij ze te bieden hebt. Menu items zoals ‘diensten’ en ‘werkwijze’ zeggen niet zo veel, dus wees specifiek. Twee vliegen in een klap! Blije websitebezoekers die direct vinden wat ze zoeken en Google begrijpt je website beter.
Om Google de structuur van je website nog beter te laten begrijpen is het goed om interne links te gebruiken. Link op de tekst in je homepage bijvoorbeeld alvast door naar een andere pagina en verwijs vanuit het ene blog naar het andere blog dat daarmee samenhangt. Gebruik hiervoor hyperlinks op de juiste woorden. Vermijd bijvoorbeeld ‘klik hier’, maar link op een passend woord naar de pagina die daarover gaat. Door interne links te gebruiken ziet Google de samenhang tussen pagina’s en kunnen je bezoekers makkelijk doorklikken.
Meld daarnaast altijd je sitemap aan in Google Search Console. Zo laat je aan Google weten dat jouw website er is en word je sneller geïndexeerd. Daarnaast ziet Google de gehele structuur en dus ook eventuele nieuwe pagina’s.

Optimaliseer je afbeeldingen
Mooi. Duidelijk. Leesbaar.
Geef elke afbeelding een goede beschrijving
Wist je dat Google afbeeldingen ook kan lezen? Als ze goed op je website staan tenminste. Hiervoor moet je drie dingen doen. Verander de bestandnaam van afbeeldingen altijd in iets logisch. Dus niet IMG_8053.jpg, maar bijvoorbeeld teamlid-destaat-tarek.jpg. Geef daarnaast altijd een alt-tag en een titel aan je afbeeldingen. Dit doe je in het CMS, nadat je de afbeelding op je website hebt geplaatst. Beschrijf zo duidelijk mogelijk wat er op de afbeelding te zien is, maar houd het wel compact. Zo kunnen zoekmachines ook ‘zien’ wat er op de afbeelding staat. Idealiter verwerk je in de alt-tags belangrijke zoekwoorden voor de betreffende pagina.
Zorg er daarnaast voor dat je afbeeldingen niet te groot uploadt op je website. Daar wordt de website namelijk onnodig traag van. Verklein afbeeldingen voordat je ze uploadt, of zorg voor een plugin die dit automatisch voor je doet. Als je jouw website door ons hebt laten maken dan zit deze plugin er waarschijnlijk al in!

Technische check
Luiaard. Luipaard.
Check op snelheid
Laadt jouw website erg traag? Dat is vervelend voor je bezoekers, maar ook Google vindt dit niks. Zorg er daarom voor dat je ook een technische controle uitvoert. Om te controleren hoe de snelheid van jouw website ervoor staat kun je gebruik maken van handige tools.
PageSpeed Insights van Google
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=nl
Pingdom Website Speed Test
https://tools.pingdom.com/
Deze tools laten je zien hoe snel je website is en wat je allemaal kunt doen om de snelheid te verbeteren. Stuur deze (ingewikkelde) gegevens door naar je webbouwer. He knows what to do.
Is jouw website mobile friendly?
Controleer daarnaast goed of je website geschikt is om te gebruiken op mobiele apparaten. Werkt alles goed? Is alles goed leesbaar? En laadt je website ook op mobiele telefoons goed? Voor Google is dit namelijk cruciaal. Steeds meer bezoekers maken gebruik van internet op hun mobiel en dat moet wel goed werken. Merk je dat dit niet het geval is? Nog een puntje om door te sturen naar je webbouwer.

Een veilige website
Versleuteld. Beschermd.
Installeer een SSL-certificaat
Niks is zo belangrijk als een veilige website. Voor je bezoekers, maar ook voor Google. Zorg er dus voor dat je altijd een SSL-certificaat geïnstalleerd hebt en dat je website alleen via https te benaderen is. Met een SSL-certificaat is er een versleutelde verbinding, waardoor belangrijke gegevens niet onderschept kunnen worden. Heb je dit niet goed ingesteld, dan krijgen bezoekers een melding van een onveilige website. Het kan zijn dat iemand dan besluit om niet naar je website toe te gaan en dat is een gemiste kans. Naast dat Google bezoekers waarschuwt als een website niet veilig is, draagt een SSL-certificaat ook bij aan een betere vindbaarheid. Je website krijgt namelijk een hogere waarde toegekend.
Wil je controleren of jouw website een SSL-certificaat heeft? Check dan of er voor de browserbalk een slotje staat. Klik ook even op je URL en kijk of er https voor staat.

Lokaal beter gevonden worden?
Opvallend. Professioneel.
Maak een bedrijfsprofiel aan
Google Mijn Bedrijf is een uitstekende manier om een stukje extra ruimte te claimen op de zoekresultatenpagina van Google. Misschien is het je al wel eens opgevallen als je in Google naar een bedrijf zocht. Rechts in beeld is een flinke plek gereserveerd voor bedrijfsinformatie. Als je je bedrijf hebt aangemeld tenminste! Met Google Mijn Bedrijf zet je extra in op lokale SEO.
Het aanmaken van een bedrijfsprofiel op Google is gratis. Je wordt weergegeven in de zoekresultaten als gebruikers naar jouw bedrijf (of vergelijkbare bedrijven) zoeken en ook op Google Maps! Bezoekers zien in een overzicht alles wat ze nodig hebben. Zoals je locatie, contactgegevens en openingstijden. Vanuit jouw Mijn Bedrijf vermelding kunnen bezoekers je met een druk op de knop bellen of direct hun route plannen.
Ook kun je in Google Mijn Bedrijf nieuwsberichten plaatsen. Deze komen bij je vermelding in de zoekresultaten te staan. Een handige manier om belangrijke informatie te delen of om blogs onder de aandacht te brengen.

Bonus tip
Aanhouder. Wint.
Uithoudingsvermogen en geduld
Last but not least… Heb geduld! SEO is niet iets dat je zo even doet en direct resultaat oplevert. Het is hard werken, bijstellen en optimaliseren. Niks is zo veranderlijk als het Google algoritme, het is dus belangrijk dat je altijd bezig blijft. Daarnaast zitten je concurrenten natuurlijk ook niet stil, dus je wilt niet dat zij jou beetje bij beetje naar beneden drukken. Begin stapje voor stapje met deze tips en blijf de content op jouw website vernieuwen om relevant te blijven en waarde te blijven bieden aan jouw bezoekers.
Houd goed in gedachten dat je SEO niet doet voor de zoekmachines, maar voor je bezoekers! Google prikt daar namelijk doorheen. Zoekmachines zijn tegenwoordig zo slim dat ze verbanden kunnen leggen en het werkt dus niet meer om zo vaak mogelijk jouw zoekwoord in een tekst te proppen. Schrijf voor mensen, niet voor machines.
Handige SEO tools op een rij
Google Suggest
Om meer zoekwoord ideeën op te doen.
Google Zoekwoordplanner
Om meer zoekwoord ideeën op te doen en relevantie te bepalen (zoekvolume).
Yoast
Onder andere om je SEO Titels en Meta Descriptions te optimaliseren binnen je website.
Google Search Console
Om te controleren hoe je website ervoor staat.
Google Analytics
Om je resultaten te bekijken en vergelijken.
SE Ranking
Om je zoekwoordposities te monitoren en concurrenten in de gaten te houden.
Doe je het liever niet zelf?
Voor je gemak hebben we onze diensten verdeeld in drie pakketten
Bekijk de pakketten hier!