Een goede naam blijft je bij. Het past bij het merk en maakt al een en ander duidelijk voor je doelgroep. Je kunt hem uitspreken en onthouden. Een goede naam is ook een kapstok voor je merk. Een mogelijkheid om dingen, zoals een campagne of een tone-of-voice (hoe spreek je de doelgroep aan), aan op te hangen.
Er zijn genoeg situaties te bedenken waarin je een nieuwe naam nodig hebt. Je hebt een steengoed idee, je hebt een bedrijfsplan of je bedrijf gaat fuseren. Je wilt eindelijk voor jezelf beginnen. Zo’n moment is de kans om met een stevige nieuwe naam te starten en de markt te veroveren.
Aanpak
Als we een nieuwe merknaam bedenken kijken we allereerst naar de unieke eigenschappen van het bedrijf of het merk en kijken of dit in de naam te verwerken is. Hoe werkt je markt, wie is je doelgroep, wie zijn je concurrenten, etc.? En hoe wil jij jezelf in de markt zetten? Een goede merknaam is te onderbouwen aan de hand van de identiteit van een merk.
Als we de context compleet hebben geschetst kunnen we op basis hiervan de volgende vragen beantwoorden: Mag het een creatieve naam zijn? Een nieuw niet bestaand woord? Of een samensmelting van meerdere woorden? Bij het antwoord geven op deze vragen houden we uiteraard jouw merkidentiteit in acht. We schrijven alle opties en woorden op die we associëren met de usp’s en eigenschappen van het merk. We strepen weg en voegen toe. Er ontstaat een groot web van woorden op ons brainstormbord in de Tweede Kamer. Ons team denkt buiten de kaders en we zo houden we de brainstormfase zo breed mogelijk. Geen naam is te gek. Samen met jouw input laten wij onze creativiteit werken.
Als de creatieve koker leeg is, dan is het tijd om de kritische bril op te zetten. We gaan weer terug naar de basis en spiegelen alle ideeën met de eerder vastgestelde merkidentiteit. Zo zorgen dat we nooit de kern van het concept uit het oog verliezen.
Tot slot gaan we samen met de klant kiezen we uit de kanshebbers de allerbeste naam. Een goede bedrijfsnaam biedt automatisch de ingrediënten om het beeldmerk verder mee te ontwikkelen.


Onze eigen naam
Toen ik in 2010 ging nadenken over een bedrijfsnaam had ik aan de hand van de identiteit die ik voor het bedrijf had opgesteld een shortlist van 20 namen bedacht. Sommige met een dubbele lading, zoals Bureau Merkwaardig of Buro Het Rijk. Helaas waren er al drie bureaus met dezelfde naam, dus die vlieger ging niet op. De Staat bleef hangen. In het geval van mijn eigen bedrijf mocht er wel een stukje humor in. De naam moest een kapstok bieden om op door te variëren. Zoals bekend werd het de Staat van Creatie. Onze functies zijn ministerposten, op kantoor hebben we een Tweede Kamer, een Achterkamertje en een Doofpot. Als we op vakantie zijn dan meldt onze Out Of Office melding dat we ‘In Staat van Recreatie zijn’. Ten tijde van de Corona waarin bedrijven Staatssteun kregen hadden we als relatiegeschenken de Staatssteunkousen.

Er zijn veel factoren die bijdragen aan een goede bedrijfsnaam, de kunst is om stapsgewijs te werk te gaan en constant terug te spiegelen op de vastgestelde merkidentiteit.
Heb je een goed idee, een bedrijfsplan of een merk die een naam verdiend of een goede visuele uitstraling behoeft? Bel, mail of fax en kom langs. Dan bespreken we je project!