backalle blogberichten
blog

Een dag uit het leven van een stagiair

Avtar
Geschreven door
Dario Troiano
Minister van Stijl en Identiteit

8:30 – 8:45: Koffie

Een goede dag begint met koffie. Gelukkig hebben we bij de Staat kantoor barista Klaas-Wytze die in voor- en tegenspoed klaar staat met een perfect gezet dampend bakje. Opgefrist en verwarmt door het bakkie pleur mag de dag dan echt beginnen.

Image

8:45 – 9:30: Staats Overleg

Als de koffie gulzig is opgeslurpt gaan we met z’n allen even om de tafel om de dag op te starten. Nadat er uitgebreid is nagelult over ieders belevingen van het afgelopen weekend worden alle projecten langs gelopen, de taken voor de week verdeeld en kan iedereen aan de arbeid.

Image

9:30 – 11:45:  tikken en klikken

Met de takenlijst op zak neemt iedereen plaats in zijn/haar werkstation, Computers worden aangezet. Het kantoor vult zich langzaam met ijverig getik en geklik dat geregeld wordt afgewisseld met een schaterlach van Tarek en het gemompel van Jetze die zijn bezigheden nog eens aan zichzelf zichzelf citeert.  

Voor de opeenvolgende twee uur wordt er gewerkt aan websites, logo’s, huisstijlen, andere creatieve bezigheden en bakjes koffie. Met een geruststellende playlist, alle vrijheid om nieuwe dingen te leren en alle creatieve sappen los te laten is de Staat een ideale plek om door te groeien. Kom je ergens niet uit dan zit Marije op nog geen twee meter afstand om te helpen met alle vormgeving zaken. Zo nu en dan wordt er wat onzin uitgewisseld waarop het gegiechel van marije en de peinzende zucht van Klaas-Wytze luidt. Even vol van het werk? Geen zorgen kantoorhond SIlke staat meestal hevig kwispelend klaar om vol enthousiasme een frisse neus te halen.

Image

Met een geruststellende playlist, alle vrijheid om nieuwe dingen te leren en alle creatieve sappen los te laten is de Staat een ideale plek om door te groeien.


11:45 – 12:30: Staatslunch

Richting het midden van de dag (te herkennen aan een licht onrustige Marije) weet iedereen dat het hoognodig tijd is voor lunch. En wat voor lunch! Van perfect gekookte eitjes tot tosti’s en andere lekkernijen. Honger ga je niet lijden. 

Als de tafel is gedekt en iedereen zijn werk op pauze heeft staan, komt de hele club bij elkaar in de kamer achter de geheime deur (ja een geheime deur, hoe vet is dat!) om al de bovengenoemde versnaperingen te nuttigen. De ongeschreven lunchregel is om vooral niet te praten over werk. Hierdoor komt er een breed scala aan gespreksonderwerpen aan bod. De kamer vult zich met één of meerdere schaterlachen van Tarek, een ongelooflijk droge opmerking van Diederik of Klaas-Wytze en het gezwets van Jetze.  

Als de lunch op natuurlijke wijze ten einde komt, doet er iemand de afwas en gaat iemand anders Silke uitlaten (deze taak neem ik maar al te graag op me aangezien de hond uitlaten een enerverende ervaring is in vergelijking met het afwassen van Tarek zijn havermout beker)..

De ongeschreven lunchregel is om vooral niet te praten over werk. Hierdoor komt er een breed scala aan gespreksonderwerpen aan bod.


12:30 – 16:30: tikken en klikken deel 2

Na de lunch neemt iedereen weer plaats en wordt de werkdag hervat. Regelmatig moet de muziek wat zachter omdat Jetze een telefoontje moet plegen maar simpelweg weigert om dat ergens anders dan op “zijn plekje” te doen (Eigenlijk alleen maar beter want wil je iets over klantcontact leren zijn dit de momenten om op te letten). 

 

Feedback nodig van Tarek of Jetze? Doe dit voor half drie! Rond deze tijd is Tarek met een snelle groet alweer op zijn fiets naar huis gesprongen (Geloof het of niet maar Tarek begint al om half zes) en heeft Jetze meestal niet meer de mentale energie om nog iets zinnigs te zeggen. 

Vanaf drie uur verschuift de “werk – geouwehoer” balans richting het laatstgenoemde. Is Jetze in een extra dolle bui dan wordt er rond deze tijd op volume standje ‘burenruzie’ Duitse volksmuziek door de box gepompt.

Image
Image

16:30 – 17:00: afsluiting

Nadat de laatste koffie naar binnen gewerkt is, alle bestanden zijn opgeslagen en Diederik is gegroet (deze begint later en knalt meestal nog even door tot zes uur) is het tijd om richting huis te vertrekken. Op vrijdag is er altijd ruimte voor een biertje tijdens de laatste uurtjes.

Image