backalle blogberichten
blog

2 Gemeenten: Branding van A tot Z

Avtar
Geschreven door
Dario Troiano
Minister van Stijl en Identiteit

Het belang van goede branding wordt regelmatig onderschat. Met je branding geef je de identiteit van een bedrijf weer. Maar wat houdt dat dan precies het in?

Bij branding wordt veel gedacht aan de buitenkant van een merk (denk aan een logo of slogan). Het is de vorming van unieke associaties rondom je merk om zo een volledige identiteit te ontwikkelen die past bij je waarden, inspeelt op de wensen van je doelgroep en je onderscheidt van de concurrentie. Een goed doorontwikkelde branding geeft een bedrijf een unieke identiteit. Om dit te bereiken moet je ervoor zorgen dat er een bepaald gevoel en de juiste uitstraling die bij jouw merk past overal in terugkomt.

“een merkidentiteit is meer dan een logo en een website, het is een ervaring”


De 2 Gemeenten

Van een snelle snack tot het vieren van je bruiloft kun je bij de 2 Gemeenten terecht. Dat is een kracht, maar door een slechte positionering en branding is het ook een valkuil door verlies van focus en duidelijkheid tegenover potentiële en bestaande klanten. Om de 2 Gemeenten zowel verbaal als visueel duidelijk te kunnen positioneren hebben we een positioneringsstrategie, communicatiestrategie en compleet vernieuwde huisstijl ontwikkeld.

Image

Het vinden van de rode draad

Een branding begint bij het vinden van een rode draad, een rode draad die door alle aspecten van het bedrijf loopt en het bedrijf haar unieke identiteit geeft.

Door het onderzoek te richten op drie vragen: “Wat zijn de bestaande normen en waarden binnen het bedrijf?”, “wat ziet de doelgroep in het bedrijf?”, “Wie is de concurrentie en hoe kunnen we het bedrijf hiervan onderscheiden?” konden we de rode draad blootleggen. 

De diversiteit in diensten, het maatwerk in de service en de toegankelijkheid in uitstraling moesten aan de hand van een klantenpartnerschapstrategie en een missiegedreven en klantgerichte communicatiestrategie naar buiten worden gebracht.

Image
Image

By ús kin it gewoon

De rode draad die de onderzoeksconclusie brengt is natuurlijk een brij van vakjargon en dure woorden waar de 2 Gemeenten niks aan heeft. De tweede fase van elk branding project is het verpakken van de rode draad in een duidelijke communicatie. uiteindelijk zijn we uitgekomen op de volgende kernboodschap: 

Ruimte om te ont-moeten – by ús kin it gewoan

deze boodschap vertaald de rode draad naar de doelgroep en bood een basis voor alle communicatie van de 2 Gemeenten.

 

Image
Image

Een visuele vertaling 

Als er duidelijk is hoe een merk communiceert dan kan er worden gekeken naar hoe dit zich visueel vertaald. Voor de 2 Gemeenten hebben we verschillende stijlrichtingen Waarbij we de focus legden op de diversiteit, de open sfeer en het maatwerk van het bedrijf. Uiteindelijk is gekozen voor visuele identiteit met een stijlvol karakter, humor en een knipoog naar de uitgebreide geschiedenis van het bedrijf.

Image
Image

Bouwen, bouwen, bouwen

Een branding komt het best tot zijn recht als hij goed is doorgevoerd. Ricardo en Jantine, uitbaters van de 2 Gemeenten, zagen dit ook in en gaven ons de vrijheid om een breed scala aan online en offline ontwerpen te maken in de nieuwe huisstijl. Van website tot raambestickering, van Sociale media templates tot posters en van menukaarten tot aan parkeerborden, het is allemaal gerealiseerd. Het getuigt van behoorlijk wat lef als een ondernemer de uitstraling volledig over de kop durft te gooien en voor iets compleet nieuws durft te gaan.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Van A tot Z

Door vooraf uitgebreid onderzoek te doen hadden wij een duidelijke basis voor de communicatiestrategie. Deze communicatiestrategie kon worden doorgevoerd naar een bijpassende stijl en bijbehorende uitingen. Met de open blik van de 2 Gemeenten en de vrijheid en het vertrouwen die ze ons gaven konden we een sterke merkidentiteit opzetten die het bedrijf er nog jaren zal laten uitspringen in de markt.