backalle blogberichten
blog

Beter niet gejat dan slecht bedacht

Avtar
Geschreven door
Tarek Laarif
Minister van Creatie

Ontwikkel een eigen identiteit

Een paar jaar geleden bedachten wij voor Zangles Friesland een frisse huisstijl, een bijpassend logo, een gezellig fotoconcept met getekende zangvogeltjes en ook een pay-off. Zangles Friesland: de leukste Zangschool van het Noorden!

In de tussentijd kwamen meer zang-gerelateerde bedrijven erachter dat de combinatie van wat je doet en waar je dat doet een goede stap is in de richting van een goede notering in Google. Zo is er inmiddels een Zanginstituut Friesland met de pay-off “de leukste zangschool van Friesland”. Daarnaast is er onlangs een in Sneek bijgekomen met de url zanglessneek.com, wat een prima url is.

De pay-off is echter ook: “de leukste zangschool van Friesland”. Deze ‘creatieve ondernemer’ heeft het eigenlijk voor de 2e keer gekopieerd.  Daarnaast is er nog Muziek Instituut Friesland die deze zelfde pay-off ook maar heeft overgenomen. Al vermoed ik dat de 2 instituten bij elkaar horen..

Image
Image

Persoonlijk schieten hiervan mij de tranen in de onderbroek (een veel gebruikt spreekwoord bij ons in de familie). Zo’n kleine markt, waar je dan toch niet origineler kan zijn dan het kopiëren van een van je weinige concurrenten. Als ondernemer wil je graag vertrouwd overkomen naar je potientiële klanten, maar toch zeker ook authentiek en origineel?

 

Vaar je eigen koers

Als bedrijf moet je altijd proberen je eigen koers te varen en niet in iemand anders zijn slipstream mee te liften. Dit maakt je sterker als merk, leuker voor je klanten en bovendien kan het niet anders dan dat je er zelf gelukkiger van wordt.

Als ik een nieuw design maak, kijk ik absoluut naar wat anderen gemaakt hebben, ik probeer ook dingen uit met vormen die ik ergens gezien heb en voor mijn webshop Shirtwinkel Halvegaren maak ik ook wel eens een mooie parodie. Je laten inspireren is iets anders dan het overnemen. Tijdens mijn ontwerpproces maak je keuzes, laat je dingen gaan, bedenk je nieuwe ingangen. Hierdoor vind je altijd weer een weg die leuker bleek dan dat je vooraf had kunnen bedenken. Als deze bovenstaande 3 bedrijven eens 1 avondje met een kratje pils waren gaan zitten hadden ze zeker weten iets leukers en vooral iets authentieks kunnen bedenken.