Waar heeft een mbo student met ADHD recht op?

"Informatievoorziening in mbo en ho voor studenten met ondersteuningsvraag voor verbetering vatbaar"

Op 24 april 2019 vond het Algemeen Overleg plaats in de Tweede Kamer over studeren met een functiebeperking in het mbo en ho. Hier werd geconstateerd dat de informatievoorziening richting studenten met een ondersteuningsvraag voor verbetering vatbaar is.

Kabinetsformatie

  • Avtar
  • Avtar

Toegankelijk concept

En dus mag het ECIO (in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) samen met de MBO Raad, JOB mbo en Jongerenpanel Zorg & Perspectief aan de slag met het opzetten van zo’n platform.

Op basis van een grote wensenlijst mocht de Staat van creatie de vertaling maken naar een online concept. Belangrijk bij het maken van het concept en het ontwerpen van de website is de digitale toegankelijkheid, binnen twee a drie klikken bij je informatie zijn, intensieve samenwerking en een zeer snelle oplevering van de website (drie maanden). Taken die in drie maanden opgeleverd zijn, samen met Expertisecentrum inclusief onderwijs, ECIO en Cinnamon zijn:

  • naam bedenken
  • logo ontwerp
  • briefing vertalen naar een toegankelijk concept
  • website ontwerp voor desktop, tablet en mobiel
  • beeldconcept
  • het bouwen van een website welke, nagenoeg, aansluit bij de WCAG richtlijnen
  • content schrijven en content vullen.

Het resultaat is zichtbaar op mbotoegankelijk.nl.

De Staat van Creatie heeft samen met ons het ambitieuze plan opgepakt om binnen vier maanden een volledig nieuwe website voor een zeer specifieke doelgroep te maken. Dat betekende een strakke planning, strakke deadlines en nauwe samenwerking. Alle drie hebben we gerealiseerd! Fijn was dat de Staat van Creatie ervaring heeft met het bereiken van mbo-studenten. Dat wisten zij snel in een mooi en aansprekend design te vatten, maar vooral in functionaliteit zien we dat terug: een duidelijke website, ingericht op het zoekgedrag van de mbo-student. Wij zijn zeer tevreden met de soepele samenwerking en de mooie website als resultaat!


Elke van Doorn | Senior Adviseur ECIO

Toegankelijk webdesign

Duidelijk en groot lettertype, hoog contrast, duidelijke alt-teksten, navigeren zonder muis en geschikt voor voorleessoftware.

SWIPE ‘MSWIPE ‘M
slide

slide

slide

slide

Dit heb ik, dan kom ik dit tegen en dus heb ik dit nodig
Dit heb ik, dan kom ik dit tegen en dus heb ik dit nodig

Vijf manieren van navigeren en informatie ontsluiten

Al vroeg kwam naar voren dat jongeren net echte internetgebruikers zijn. De één wil alles lezen, de ander wil video’s, weer een ander wil stappen doorlopen en een vierde wil een interactieve kaart. Kortom, iedereen heeft een andere manier van informatie vinden en informatie tot zich nemen. En dus moet je als website ontwikkelaar verschillende wegen creëren en informatie op verschillende manier ontsluiten: mbo-studenten kunnen navigeren via menu, footer, dit heb ik, dit kom ik tegen en dit heb ik nodig stappen. Daarnaast kan men de test doorlopen, om te achterhalen welke regelingen er voor studenten beschikbaar zijn, en kan men op een interactieve kaart mbo scholen uit de buurt raadplegen voor specifieke informatie op schoolniveau.

Mobiel ontwerp

Aangepast ontwerp op de mobiel, waarbij hoofd- en subnavigatie altijd in beeld blijven.

SWIPE ‘MSWIPE ‘M
slide

slide

slide

slide

Centraal Bureau voor de Statistiek

98

/100 op Google Pagespeed

3

maanden doorlooptijd

Ook een digitaal toegankelijke website?