Niemand weet waarom, maar in de creatieve wereld worden soms meerdere partijen gevraagd om een creatief voorstel inclusief plan uit te brengen voor een nieuwe klus. Meestal onbetaald en met redelijk weinig informatie. Eigenlijk een vreemde constructie als je het zo bekijkt want laat je verschillende schilders ook allemaal een proefstukje maken op je muur?
Hoe werkt een pitch?
In een pitch nodigt de klant een aantal partijen uit. Bijvoorbeeld één waar de eigenaar van gehoord heeft, eentje die de HR manager van zijn middelbare school kent en bijvoorbeeld nog één die ze op de verjaardagsvisite voorbij hoorden komen. Het vreemde aan het uitnodigen van bureaus op deze manier is dat je elkaar leert kennen alsof je op een eerste date bent en indruk MOET maken. Andersom had het ook een relaxte date kunnen zijn waarbij je eerst even een keertje rustig uit eten gaat voordat je het bed in duikt.
Wij vinden dat het een kwestie is van vertrouwen. Elkaar leren kennen en vervolgens met elkaar stappen durven zetten waar je beide beter van gaat worden. Vertrouwen in de relatie, vertrouwen in elkaar en vertrouwen in de toekomst. Een opdrachtgever die je laat pitchen geeft bij voorbaat al aan dat hij bereidt is vreemd te gaan. En zo wil je een relatie toch niet beginnen? Laten we eerlijk zijn, als we AAN-gaan, dan verwijderen we Tinder van onze telefoon.
In deze video van Zulu Alpha Kilo wordt op treffende wijze uitgelegd hoe vreemd ‘pitchen’ voor een samenwerking eigenlijk is.
De klik
In ons manifest staat niet voor niets bijvoorbeeld: “De Staat moet een klik met de klant ervaren”. Een klik ervaar je bij de eerste dates, daarna bouw je vertrouwen op. Wij geloven niet dat een pitch de juiste start is van een lange duurzame en bloeiende relatie.
